Cartoful

 

Există peste 5000 de varietăți de cartofi în lume, dintre care care peste 3000 sunt în Anzi, locul de origine al cartofului.  În țara noastră cartoful reprezintă o sursă importantă de hrană, deși recent, există o tendință de a exclude cartoful din alimentație, acesta fiind asociat cu imaginea alimentației nesănătoase.

În realitate, oamenii ar putea să supraviețuiască bine cu o dietă bazată pe cartofi, lapte și unt (acestea din urmă conțin cele două vitamine principale ce nu se află în cartofi – vitamina A și D), cu condiția ca modalitatea de preparare să fie corespunzătoare: se recomandă consumul cartofilor în coajă, copți sau la aburi. Dacă faceți piure de cartofi, fierbeți cartofii în coajă și folosiți o parte din apă pentru amestec.

Cele mai multe vitamine și fibre se găsesc în coaja cartofului, o parte din ele fiind distruse la temperaturi de peste 170 grade Celsius. O porție medie de cartofi (150 g) conține aproximativ jumătate din necesarul zilnic de vitamina C.

Principalele substanțe benefice ale cartofului sunt:

  • Vitamina C – antioxidant, stimulează sistemul imunitar
  • Complex de vitamine B (în special vitamina B6) – atenuează depresia, insomnia, sindromul premenstrual
  • Potasiu – implicat în sănătatea inimii, scade riscul de pietre la rinichi
  • Fibre  – acestea se găsesc în coajă, conținutul lor este comparabil cu cel din cerealele integrale

NU se recomandă consumul cartofilor vechi, încolțiți, pătați deoarece pot conține substanțe toxice pentru oragnismul uman.

Cartof crud, cu coajă:

Valoare nutrițională 100g

Energie 321 kJ (77 kcal) Carbohidrați 19g din care amidon 15 g și fibre 2,2 g, Grăsimi 0.1 g Proteine 2 g Apă 75 g Vitamina A equiv. 0 μg (0%) Tiamină (Vit. B1) 0.08 mg (7%) Riboflavină (Vit. B2) 0.03 mg (3%)  Niacină (Vit. B3) 1.05 mg (7%) Vitamina B6 0.295 mg (23%) Folate (Vit. B9) 16 μg (4%) Vitamina C 19.7 mg (24%) Vitamina E 0.01 mg (0%) Vitamina K 1.9 μg (2%) Calciu 12 mg (1%) Fier 0.78 mg (6%) Magneziu 23 mg (6%) Fosfor 57 mg (8%) Potasiu 421 mg (9%) Sodiu 6 mg (0%) Zinc 0.29 mg (3%)

Comentarii





  • Chiar daca Nutrimed Help nu mai are un sediu propriu, va invitam sa continuam colaborarea cu ajutorul centrelor medicale partenere.

    Dr. IOANA FLORENTIU (DIMA) vezi CV http://nutrimedhelp.ro/cv-dr-ioana-florentiu/ - program incepand 1 august 2016:

    Spital Provita - Str. Agricultori nr 82, sect 2, Bucuresti
    - consultatii de diabet si boli metabolice in contract cu CASMB (gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie)
    - consultatii de nutritie
    - program luni-vineri 08-14:00
    - programari la telefon 0752.247.194 doar in timpul orelor de program

    Centrul Medical Columna - Str. Tepes Voda, nr. 51, sector 2, Bucuresti (colt cu Str. Gheorghe Costa-Foru)
    - consultatii de nutritie, testare metabolica
    - program: marti 13.00- 19.00, joi 15.00-17.00
    - programari la tel: 021.308.80.80

  • Arhivă