Dieta în diabetul zaharat

Diabetul zaharat de tip 2 este o boală care apare în special la oamenii supraponderali sau obezi. Din acest motiv scăderea în greutate ameliorează aproape întotdeauna nivelul zahărului din sânge (glicemia) la cei diagnosticați cu diabet, și previne apariția acestei boli la cei care se află la risc.

În afară de regimul pentru scădere în greutate (acolo unde este indicat), persoanele cu diabet de tip 1, 2 sau diabet gestațional trebuie să-și monitorizeze cantitatea de glucide din alimentație (glucide = carbohidrați = hidrați= HC). Deși poate părea dificil la început, în timp pacienții se familiarizeaza cu numărarea hidraților din porția de mâncare.

De cele mai multe ori cantitatea de glucide necesară vă va fi recomandată de către medicul diabetolog. Există anumite formule pentru stabilirea necesarului de carbohidrati :

–          mai intâi veți stabili ce necesar caloric aveți în 24 ore înmulțind greutatea cu 25 (30-35 dacă sunteți activi fizic) ; (ex. Femeie 60kg ; necesar caloric = 60×30 = 1800kcal/zi)

–          apoi veți împărți necesarul caloric la 2 pentru a stabili câte calorii vor proveni din glucide (ex. 1800/2 = 900kcal)

–          împărțiți numărul de calorii provenite din glucide la 4 pentru a obține cantitatea de glucide necesară într-o zi (ex. 900/4 = 225 grame glucide)

Uneori medicul diabetolog vă va recomanda o dietă cu mai puține glucide ; aceasta se întâmplă pentru că medicul dorește să obțină o scădere mai importantă a glicemiei într-un timp mai scurt. Nu se recomandă scăderea cantității de glucide sub 130g/zi.

După stabilirea cantității de glucide necesară pentru o zi, va trebui să stabiliți din ce alimente le veți lua. Cel mai bine este să folosiți tabele cu compoziția nutrițională a diverselor alimente.

Pentru ușurința calculului, puteți folosi echivalențele alimentare :

10g HC sunt conținuți în :

–          o felie pâine (20g)

–          1 cană cu lapte (250ml)

–          1 cană iaurt, sana, chefir (250ml)

–          200g brânză vaci, caș, mozzarella, urdă

–          50g cartofi, paste, orez, fasole boabe, mazăre boabe, paste făinoase, griș, cous-cous, bulgur, linte, năut (toate cântărite fierte)

–          80g mămăligă pripită sau 40g mămăligă tare

–          100g legume cu 10% glucide ; ceapă, morcovi, țelină, rădăcină pătrunjel

–          200g legume cu 5% glucide : fasole verde, praz, gulii, varză, conopidă, dovlecel, spanac, roșii, castraveți, salată verde, ridichi, vinete, andive, ciuperci, bame, sparanghel, urzici, ștevie, lobodă, untișor, păpădie

–          100g fructe cu 10% glucide : mere crețești, mere domnești, pere, portocale, mandarine, gutui, căpșuni, vișine, cireșe de mai, fragi, zmeură, afine coacăze, caise, piersici

–          200g pepene rosu/galben, grapefruit

–          50g fructe cu 20% glucide : banane, struguri, cireșe dulci

 

Carnea, peștele, ouăle, brânzeturile fermentate, untul, smântâna, uleiurile, condimentele NU conțin glucide.

 

De asemenea, în alcătuirea dietei unei persoane diabetice ar trebui să se țină cont de indexul glicemic. Acesta se referă la puterea unui aliment de a crește glicemia. Alimentele cu index glicemic scăzut vor crește foarte puțin glicemia și viceversa.

Indice glicemic mare (peste 70): painea alba, orezul alb, cartofii albi, berea (110), produsele pe baza de porumb ( popcorn), produsele zaharoase rafinate, produsele de patiserie.

Indice glicemic mediu (56-69) sunt: cerealele integrale si pastele din faina integrala, orezul brun, cartofii dulci, mazarea si legumele cu boabe in general, fructele.

Indice glicemic scazut (sub 55): oleaginoasele, perele, ciresele, caisele, fructele de padure, legumele verzi, lactatele.

 

Exemplu : Dietă cu 250g HC, 2000 kilocalorii

 

Mic dejun : ceai cu zaharină, pâine (3 felii) cu unt/sunca pui/cascaval, un măr mediu (100g)

Gustare : 1 cana cu lapte, 2 felii pâine

Prânz : ciorbă de zarzavat cu borș, chiftele marinate + cartofi natur (250g) + 1 felie pâine, 1 măr mediu (100g)

Gustare : 2 felii pâine + iaurt 250ml

Cină : spaghete cu telemea (200g), mâncare de fasole verde + 2 felii pâine

Gustare : orez cu lapte îndulcit cu zaharină

Comentarii

 • Chiar daca Nutrimed Help nu mai are un sediu propriu, va invitam sa continuam colaborarea cu ajutorul centrelor medicale partenere.

  Dr. IOANA FLORENTIU (DIMA) vezi CV http://nutrimedhelp.ro/cv-dr-ioana-florentiu/ - program incepand 1 august 2016:

  Spital Provita - Str. Agricultori nr 82, sect 2, Bucuresti
  - consultatii de diabet si boli metabolice in contract cu CASMB (gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie)
  - consultatii de nutritie
  - program luni-vineri 08-14:00
  - programari la telefon 0752.247.194 doar in timpul orelor de program

  Centrul Medical Columna - Str. Tepes Voda, nr. 51, sector 2, Bucuresti (colt cu Str. Gheorghe Costa-Foru)
  - consultatii de nutritie, testare metabolica
  - program: marti 13.00- 19.00, joi 15.00-17.00
  - programari la tel: 021.308.80.80

 • Arhivă