Porumbul

Porumbul este o plantă originară din America centrală, cunoscută  și utilizată de populatia indigenă din vremuri preistorice. A fost adus în Europa la sfârșitul secolului 15 de către exploratori capătând în scurt timp aprecierea localnicilor datorită ușurinței cu care s-a adaptat la noile condiții de mediu.

Porumbul este în primul rând o sursă foarte buna de carbohidrați și fibre, fiind relativ sărac în grăsimi si proteine de calitate.

Principalele componente benefice ale porumbului sunt:

  • Fibre solubile – ajuta la accelerarea tranzitului digestiv, ducând astfel la scăderea absorbției grasimilor alimentare.
  • Tiamina – este o vitamina din complexul B necesară pentru buna funcționare a sistemului nervos.
  • Folat – o alta vitamina din complexul B,  se recomanda în special femeilor gravide pentru dezvoltarea armonioasa a sistemului nervos fetal.
  • Luteina și zeaxantina – carotenoizi cu efect deosebit de bun pentru prevenirea cataractei și a afecțiunilor oculare legate de vârstă; antioxidanți.

Consumul aproape exclusiv de porumb la sfârșitul secolului 19 a dus la apariția epidemiei de pelagră – carența de niacină (vitamina PP).  Se recomandă consumul de porumb și derivate de porumb în cadrul unei diete echilibrate, cu un conținut adecvat de proteine, grăsimi și glucide.

Pentru a nu distruge vitaminele B solubile în apă se recomandă prepararea porumbului la aburi sau coacerea lui.

Porumb dulce, crud (doar boabe)

Valoare  nutrițională 100 g

Energie 360 kJ (86 kcal) Carbohidrați 19.02 g Fibre 2.7 g Grăsimi 1.18 g Proteine 3.22 g Triptofan 0.023 g Treonină 0.129 g Izoleucină 0.129 g Leucină 0.348 g Lisină 0.137 g Metionină 0.067 g Cisteină 0.026 g Fenilalanină 0.150 g Tirozină 0.123 g Valină 0.185 g Arginină 0.131 g Histidină 0.089 g Alanină 0.295 g Acid aspartic 0.244 g Acid glutamic 0.636 g Glicină 0.127 g Prolineă 0.292 g Serină 0.153 g Apă 75.96 g Vitamina A echiv. 9 μg (1%) – luteină and zeaxantină 644 μg Thiamină (Vit. B1) 0.200 mg (15%) Niacină (Vit. B3) 1.700 mg (11%) Folat (Vit. B9) 46 μg (12%) Vitamina C 6.8 mg (11%) Fier 0.52 mg (4%) Magneziu 37 mg (10%) Potasiu 270 mg (6%)

Comentarii





  • Chiar daca Nutrimed Help nu mai are un sediu propriu, va invitam sa continuam colaborarea cu ajutorul centrelor medicale partenere.

    Dr. IOANA FLORENTIU (DIMA) vezi CV http://nutrimedhelp.ro/cv-dr-ioana-florentiu/ - program incepand 1 august 2016:

    Spital Provita - Str. Agricultori nr 82, sect 2, Bucuresti
    - consultatii de diabet si boli metabolice in contract cu CASMB (gratuit cu bilet de trimitere de la medicul de familie)
    - consultatii de nutritie
    - program luni-vineri 08-14:00
    - programari la telefon 0752.247.194 doar in timpul orelor de program

    Centrul Medical Columna - Str. Tepes Voda, nr. 51, sector 2, Bucuresti (colt cu Str. Gheorghe Costa-Foru)
    - consultatii de nutritie, testare metabolica
    - program: marti 13.00- 19.00, joi 15.00-17.00
    - programari la tel: 021.308.80.80

  • Arhivă